Marion Daniels
Het ornament,
De originele ornamenten in mijn klassiek Rotterdamse huis en later ook in dat van mijn buurman, zijn mijn inspiratiebron.
Na de brand werd mijn huis opnieuw opgebouwd en in oorspronkelijke staat hersteld.
In de beginfase van dit moeizame proces kwam de aannemer met een boek vol kant-en-klare nep ornamenten met de woorden: ‘Kijk eens mevrouwtje, zoekt u er hier maar een paar uit’.
Na veel geharrewar met deze aannemer ben ik in contact gekomen met een gespecialiseerd bedrijf dat niet gaat voor nep maar voor herstel van het origineel.
Daar en toen werd mijn idee geboren.
Deze reliëfs zijn de start van mijn creatieve proces van onderzoek, experiment en vormgeving.
Ik pakte na 25 jaar mijn liefde voor mode weer op en combineerde die met de techniek van bronsgieten.
Mijn onderwerpen mode, beeldhouwen en bronsgieten smelten samen tot een nieuwe werkwijze: ‘beeldhouwen in stof en leer’
Raph de Haas
Lucie Havel
I am a French/Dutch visual artist based in Rotterdam.
I make life-size spatial work, and objects which I use as interrelated elements to create a scene or setting. In my work I try to get to the core of what makes an object or a place holy. I am fascinated by primitive art and religious art, because objects have a function in those contexts. Archaeology and ethnology are big influences on my work, yet I always relate the subject to the here and now. I use common materials I find in my direct environment, but reorganise and repurpose them to change their domestic nature in to a ritual one. I transform my materials as little as possible, and simplify the techniques I use to their minimum. The shapes are simple, and the materials recognizable. This makes my work raw, sober and factual.
Lucie Havel maakt grote ruimtelijk installaties die in relatie met de omgeving en met elkaar bepaalde settings creëren.
Haar werk behandeld de rol van objecten en ruimtes in een gelovig of rituele context. Het concept geloof houdt hier ook in het inzicht van mens op de natuur.
Archeologie en etnologie zijn van grote invloed op haar werk, maar ze relateert het onderwerp altijd aan het hier en nu.
De alledaagse en veelvoorkomende materialen die Havel gebruikt komen uit haar directe omgeving. Door de materialen te reorganiseren, verandert ze hun status van huiselijk naar een ritueel. Ze modificeert de materialen zo weinig mogelijk en gebruikt eenvoudige technieken. De vormen zijn simpel, de materialen herkenbaar. Hierdoor krijgt haar werk een rauwe, sobere en ongepolijste uitstraling.
Chantal van Heeswijk
Welkom in mijn wereld
Zonder aanwijsbare reden komen er ideeën … Mijn handen worden aan het werk gezet en er ontstaat een eigen werkelijkheid. Ik moet ze goed in de gaten houden want als de ideeën beginnen te groeien, groeien ze vaak sneller dan dat ik ze bij kan houden. Van het ene idee komt het andere … dan weer 2-, en dan weer 3-dimensionaal. Op dit moment hangen mijn keramische beelden aan de muur en lopen tekeningen door elkaar heen.
Gelukkig blijft mijn handschrift herkenbaar en zijn materiaalgebruik, tactiliteit, emotie en een dosis humor, de vaste elementen in het werk. Ik geef mijn handen de ruimte zodat een eigen beeldtaal ontstaat; een nieuwe werkelijkheid. Hopelijk verrijkt mijn werk ook jouw werkelijkheid.
Met mij kun je alle kanten op
Ik kan een voorstelling geven in je theater of een mini-voorstelling aan huis, een interactieve installatie maken voor je festival, Wie je bent doen op je receptie, feest of bruiloft of een workshop creatief denken geven in je organisatie of bedrijf.
Mijn vrije werk (keramiek, tekeningen, schrijfsels, zeefdrukken) is op aanvraag te koop, ik exposeer regelmatig en ik coach studenten aan de Design Academie Eindhoven.
Jolanda Linssen
JOLANDA LINSSEN (1973)
In mijn werk is het portret een steeds terugkerend thema. Het portret als een verzameling gelaatstrekken, het licht dat op de botstructuur valt of een landkaart van een mensenleven.
Ik kijk naar gezichten om aansluiting te vinden, herkenning. Dezelfde wensen, verlangens, angsten en teleurstellingen ten aanzien van het leven. Voor mij is een portret een bron van inspiratie in de verbeelding van vreugde, pijn en de absurditeit van het menselijk bestaan.
Met mijn schilderijen en beelden hoop ik connotaties bij de kijker op te roepen. Je herkent een portret, maar als je langer kijkt, word je aandacht getrokken door andere aspecten. Zo beoog ik te laten zien dat er achter de oppervlakte, diepere lagen zijn; een verborgen innerlijke wereld.
Ik woon en werk in Rotterdam.
In 1995 ben ik afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, eerste graads docentenopleiding tekenen-schilderen-grafiek.
In 1997 heb ik de masteropleiding Autonome Beeldende Kunst afgerond, aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam.
Ackersdijkstraat 20 – atelier 036
3037 VH Rotterdam
Katrijn Verstegen
Katrijn Verstegen hecht waarde aan de tactiliteit van kunst, zij laat graag het proces onderdeel worden van het product en laat daarbij ruimte voor associatie. Zij is op zoek naar de verschillen en overgangen tussen organische en geconstrueerde vormen, tussen verhullen en onthullen, tussen wat bepaald en wat onbepaald is. Haar installaties zijn vaak fragiel, vergankelijk, op de grens tussen bloeien en verwelken. Zij zoekt naar schoonheid, soms juist in dat wat ‘lelijk’ oogt; in het verval, of in dat wat uit verval ontstaat. De natuur is één van haar belangrijkste onderwerpen; zij werkt vaak met natuurlijke structuren, die in haar installaties ‘groeien’ en als takken, strengen of wortels langzaam de ruimte overnemen.
Katrijn Verstegen maakt voornamelijk schilderijen en recentelijk ook objecten en installaties.