De onderwerpen van de schilderijen van Peter Koole zijn afkomstig uit wat ooit een actualiteit was, met een nasleep die zich uitstrekt over een langere periode. Dan zijn de camera’s al weer elders. Een beperkt aantal onderwerpen wordt uitgediept, verschillende aspecten van een gebeurtenis worden belicht.
Nogal wat werken stellen een schuldvraag. Er is de vraag om compassie, de poging om iets of iemand uit de vergetelheid te houden. De schilderijen zijn afstandelijk, zonder handschrift geschilderd. Koole wil niet in de weg staan en graag objectiviteit verbeelden in de hoop zo te kunnen overtuigen. Dat de schilderijen klinisch zijn geschilderd, wil niet zeggen dat ze afstand scheppen. Ze spelen integendeel juist sterk in op het gevoel en vragen om betrokkenheid.
Peter Koole heeft elf schilderijen gemaakt die een aanleiding vinden in de Balkanoorlog, de val van Srebrenica en de nasleep tot op de dag van vandaag. De serie heet ‘The Balkan Paintings’. Een andere serie betreft vijf werken voor Anna Politkovskaja, de Russische journaliste van de krant Novaja Gazeta, die in 2006 werd vermoord. Overkoepelende titel is: ‘Dedicated to Anna Politkovskaya’. Naast deze twee series is er bijvoorbeeld ook werk over het Israëlisch-Palestijns conflict, over vluchtelingen en Detentiecentrum Rotterdam.