Menu Sluit
EN

Fashion als taal

Interview met Odair Pereira

Bovenin de Wasserij bevindt zich het atelier van modeontwerper Odair Pereira. De ruimte is het hoofdkwartier van Odair’s internationale kledinglijn DAIR. “Ik geloof dat fashion meer is dan alleen kleding,” zegt Odair, “het is hoe je je erbij voelt, het is wat je draagt, het is wat je uitstraalt. Net als dat mensen zeggen dat muziek een taal is, vind ik dat ook met fashion.”

“DAIR gaat om het combineren van verschillende silhouetten, maten en materialen”, zegt Odair. De kledinglijn is geïnspireerd op persoonlijkheid, is voor zowel mannen als vrouwen en heeft een focus op genderneutrale kleding “die op verschillende manieren gedragen kan worden, zodat het afstemt op wie je bent en hoe je je voelt op de dag dat je het gaat dragen”, vertelt Odair. De ontwerper vertaalt persoonlijkheid naar kleding, zodat kleding vertelt.

De boodschap die een collectie uitdraagt wordt in de shows van DAIR versterkt door beweging, tekst en muziek. Deze kunstuitingen vormen belangrijke elementen in het werk van Odair. “Hoe wil ik dat je je voelt, hoe wil ik dat je het ervaart? Daar focus ik me heel erg op”, zegt hij. Om verschillende kunstvormen met mode te integreren, week Odair al vroeg af van de gebaande fashion-paden, voorbij rechttoe-rechtaan modeshows. Een voorbeeld daarvan is de laatste Nederlandse show van DAIR, in het Rotterdamse Kunstinstituut Melly. “We gebruikten alle vier de expositieruimtes. De show, een productie van twintig modellen en twintig dansers, liep door de verschillende ruimtes heen.” Een video van de show laat zien hoe beweging, muziek, tekst en fashion tot één ervaring worden versmolten.

DAIR zit nu tweeënhalf jaar in de Wasserij, een broedplaats voor innovatieve makers in de modewereld. Het Bijenkorf-project van de Wasserij brengt een aantal ontwerpers uit de broedplaats samen. Deze makers, waaronder ook Odair, creëren uit de derving van de Bijenkorf nieuwe collecties. Het project “staat voor duurzaamheid en alle kleine steentjes die we kunnen bijdragen om ervoor te zorgen dat er minder vervuiling is vanuit de fashion industrie”, zegt Odair. “Dat is ook een doel van de Wasserij zelf, dus dat passen we zoveel mogelijk tot in detail toe.” Het project resulteert in pop-ups bij verschillende Bijenkorflocaties, “het is een toerende winkel, eigenlijk.” De pop-ups lopen goed. “We hadden in het begin eigenlijk niet durven dromen dat het zo zou uitpakken, maar het sloeg heel goed aan. Mensen willen gewoon een kledingstuk van kwaliteit maar ook met een verhaal.”

Ook binnen DAIR is duurzaamheid een belangrijk thema. Vervuiling en verbruik worden geminimaliseerd door het hergebruik van stoffen, upcycling, het ontwerpen van kledingstukken die op meerdere manieren kunnen worden ingezet, het verhuren van items en het costomizen van bestaande kledingstukken.

Naast het ontwerpen en costomizen van kleding, kleedt en stylet Odair ook internationale beroemdheden als Don Diablo, Billy Porter en Keke Palmer. De ontwerper heeft veel om trots op te zijn, maar “de kleine en persoonlijke dingetjes, de one-on-ones met klanten vind ik heel bijzonder. Voor mij, en dat klinkt héél raar, heeft of ik Beyoncé of Pietje van om de hoek kleedt, dezelfde waarde. Ik vind het gewoon een heel leuk gevoel hoe ik iemand ontdek, hun persoonlijkheid leer kennen en dat uiteindelijk naar een creatie vertaal.” Lachend voegt hij snel toe: “Het zou natuurlijk supertof zijn als ik Beyoncé mag kleden, dat even terzijde.”