Menu Sluit
EN

Waarom het Urban Arts Centre?

een fundamenteel inclusieve vorm van cultuur

Als iets onze stad karakteriseert, dan is het wel dat zij werkelijk urban is. Denk aan de adembenemende architectuur, de veelzijdigheid van verschillende culturen, de grote hoeveelheid groen en de vele speelplekken, en de diversiteit aan podia en theaters. Allemaal redenen voor een passend cultuuraanbod in deze mooie stad. Daar hoort Urban Arts natuurlijk ook bij!

Waarom Urban Arts?
Urban Arts (grootstedelijke kunstvormen) zijn niet meer weg te denken uit Rotterdam. Rotterdam is immers een wereldstad en wordt internationaal zeer positief en op verschillende manieren onder de loep genomen. We halen internationale kunstenaars en kunstwerken binnen, onze haven is de grootste zeehaven van Europa en hierdoor onmisbaar voor onze primaire behoeften. We leven niet alleen in de stad, maar wij staan ook bekend als internationale ‘supplier’.

Hoe kleurrijk onze stad ook is, de klassieke, westerse cultuur voert nog de boventoon in deze kleurrijke stad, helaas. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel van onze niet-westerse en Oost-Europeaanse stadsbewoners niet goed aan hun cultuurtrekken kunnen komen. Het aanbod is niet divers genoeg of de marketingroute haalt simpelweg de juiste eindbestemming niet. Wij, sommigen harder dan anderen, timmeren nu hard aan de weg voor een inclusieve stad.

Wat is een inclusief urban aanbod?
Laten we eerst iets duidelijk maken: we hebben het niet over diversiteit en hiphop. Inclusiviteit is iets anders dan diversiteit en hiphop is iets anders dan urban.

Deze twee gelijkenissen moeten in één zin worden benoemd, omdat veel mensen hier vaak het ‘één pot nat’ principe op toepassen. Het tegengestelde is echter waar!

Inclusiviteit gaat over wat je voelt waar diversiteit gaat over wat je ziet. Als wij het over inclusiviteit hebben, hebben we het over of iemand zich thuis voelt op een bepaalde plek of in een bepaalde groep. We hebben het over begrip en respect, en over hoe we samen deze wereld een thuis maken voor iedereen. Voor de mindervaliden, de lageropgeleiden, de straatjongens op de hoek, de verschillende geaardheden, de verschillende geloofsovertuigingen, de mensen met over- of ondergewicht en ga zo maar door! We hebben het over over ruimte maken voor hetgeen wat we niet als vanzelfsprekend gewend zijn. Cultuur is niet altijd huidskleur of klederdracht gebonden. Cultuur is een gevoel net zoals inclusiviteit.

Ook bij urban en hiphop is de basis anders. Waar urban per definitie open is, heeft hiphop strakke kaders meegekregen. Hiphop kent 5 elementen: MC-ing, DJ-ing, B-boying, Graffiti en Knowledge. Deze elementen hebben richtlijnen die de hiphopcultuur bewaken. Knowledge is de studie van de roots van hiphop. Zonder het besef van de geschiedenis en kennis over deze roots is het uitvoeren van hiphop of het deel worden van de hiphopcultuur bijna niet mogelijk.

Urban daarentegen kent geen specifieke richtlijnen. Twee dingen zijn hier belangrijk; Ten eerste, iedereen mag meedoen en ten tweede, de geboorteplaats is de grote stad, welke grote stad dan ook. Hierdoor zijn veel fusies en overlappingen ontstaan en zo ook nieuwe kunstvormen tot leven gekomen. Kunstvormen die de ‘vergeten’ cultuurgroepen in Rotterdam wél aanspreken, omdat deze culturen zelf ook uit fusies en overlappingen zijn geboren. Urban is daarom in de basis een inclusieve cultuurvorm.

Dus wat wordt de functie van het Urban Arts Centre?
Een platform en thuis voor niet-geïnstitutionaliseerde kunstvormen met inclusiviteit als uitgangspunt. Hier kunnen en mogen alle kunstvormen die in de grote stad geboren zijn (door)ontwikkeld worden. Er kunnen nieuwe fusies ontstaan en hierdoor ook nieuwe samenwerkingen en netwerkrelaties.

Het is belangrijk dat de autodidactische leerweg wordt gestimuleerd. Dit hoort bij het inclusieve karakter dat ons vertelt dat niemand bepaalt of iets voldoet aan bepaalde standaarden of kwaliteitseisen. We zijn allemaal deel van deze wereld en hebben allemaal evenveel bestaansrecht.

Op dit moment heeft de Urban Arts sector het zwaar. Het gaat vaak om kleinere instellingen, startende ondernemers en nieuwe kunstvormen. Hiervoor moet een profileringsplek komen, waar deze sector sterk en duurzaam kan groeien en gezien kan worden. De Urban Arts is al meer dan 50 jaar onmisbaar in grote wereldsteden. Rotterdam, we moeten aan de slag!

 

Indirah Tauwnaar is directeur en artistiek leider van House of Urban Arts